Çatı Yalıtımı

Protan, tüm çatı tipleri için kaliteli bir membran üreticisidir. İhtiyaçlarınıza göre uyarlanmış, özel olarak üretilmiş çözümler sunuyoruz.

Protan, dünya lideri çatı sistemleri ve membranlarının uluslararası bir tedarikçisidir. Çözümlerimiz, basit bir bina süreci ve doğanın gücü ve gelecekteki kalite standartlarıyla yüzleşmeye hazır bir çatı sağlar. Tek katlı çatı kaplama malzemelerimiz çevre dostu”dur,” Türkiye de ki “modern ve yeni” fabrikalarımızda en yüksek kalite standartlarına uygun olarak geliştirilmiş ve üretilmiştir.” Ürünlerimiz Avrupa ve Norveç’in en  yetkili derecelendirme kurumları tarafından test edilmiş ve belgelendirilmiştir.”   Avrupa ve Norveç'te bir dizi inşaat mühendisliği kurumu tarafından test edilmiş ve onaylanmıştır.

Protan, dünya çapında sağlam çatı ve membran çözümleri sunar. Teknoloji bizi belirli ortamlar özel şartlar için kişiselleştirmede verimli kılıyor.

 

Çatı Yalıtım - Çatı Yalıtım Malzemeleri

Çatı, tüm binaların dış hava koşullarından korunmasını sağlayan tamamlayıcı ve önemli bir yapı parçası olup çatı yalıtımı uygulamalarının yapılması çatıdan kaynaklanacak olan ısı kayıplarının önlenmesi açısından önemli bir rol oynar. Binalarda yaşanan ısı kayıplarının büyük kısmı çatılardan kaynaklanır. Oluşan ısı kaybı, çatıların modellerine ve özelliklerine göre farklılıklar  gösterir. Bununla birlikte çatı modelinden ve özelliklerinden bağımsız olarak, tam anlamıyla bir ısı tasarrufunun sağlanabilmesi için çatı yalıtımının yapılması bir zorunluluk haline gelir. Çatı yalıtım uygulamalarında kullanılacak olan çatı yalıtım malzemeleri; ülkeye, bölgeye, coğrafi ve iklimsel özelliklere göre farklılık gösterebilir. Aşırı soğuk ve aşırı sıcak şeklinde ortaya çıkan sert hava değişimleri binaların diğer yapı malzemelerinde olduğu gibi çatısında da yıpranmalar ve aşınmalar oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle çatıların bakımının, onarımının aksaksız bir şekilde yapılması çatı yalıtım uygulamalarının da ihmal edilmemesi gereklidir. 

Çatı Yalıtım Nedir?

Çatının altında kalmakta olan yaşam alanlarının tavanlarında, ısı köprülerinin oluşması ve buna bağlı olarak ısı kaybının yaşanmaması için işlem çatı yalıtımı olarak adlandırılır. 

Çatı Yalıtım Ne İşe Yarar?

Çatılar binaların en temel yapı malzemeleri arasında yer alır. Bu nedenler çatının bakımı, onarımı ve yalıtımı işlemleri çatının yanı sıra binanın da dayanıklılığını artırır ve binanın daha uzun ömürlü olmasında büyük bir rol oynar. Çatılarda ısı yalıtımının yanı sıra ses ve su yalıtımı da yapılabilir. Çatı yalıtımı uygulamalarında kullanılmakta olan yalıtım malzemeleri yağmur ve kar sularının çatıdan sızmasını ve yaşam alanlarına akmasını da engeller. 

Çatı Yalıtım Neden Yapılır?

Konutlarda çatılardan kaynaklı olarak yaşanan ısı kaybı % 20-25 civarındadır. Çatı modellerinin özellikleri ve kullanım amacı yaşanmakta olan ısı kaybının oranının artmasında yada azalmasında rol oynayabilir. Kış aylarında artan ısı kaybını önlemeyi hedefleyen çatı yalıtımı, yaz aylarında ise artan ısı girişinin engellenmesini amaçlar. Yapılarda sıcaklık dengesinin sağlanması insan sağlığına zarar verebilecek durumların oluşmasını engeller. Kullanılan çatı yalıtım malzemeleri, yalnızca ısı yalıtımı için olmadığından aynı zamanda ses yalıtımını da sağlamış olur. Böylece dışarıdan gelebilecek sesler ve gürültüler azaltılır. Doğru çatı yalıtım malzemeleri kullanıldığı takdirde yangın güvenliği için de gerekli önlemler alınmış olur. 

Çatı Yalıtımı İçin Kullanılacak Malzemeler Nelerdir?

Uygun ve dayanıklı çatı yalıtım malzemelerinin kullanılması son derece önemlidir. Protan tek katlı polimerik PVC ve TPO membranları ile bu konuda en uygun ve kapsamlı çözümleri sunmaktadır. Protan’ın hem korunmasız hem de korumalı çatılar için kullanılan membran çatı sistemleri bulunmaktadır.

Korunmasız çatılar için mekanik tespitli çatı sistemleri en çok kullanılan çözümdür. Kolay ve çabuk uygulanması sayesinde uygun maliyetli ve etkin bir çözüme ulaşılabilir. Protan vakumlu çatı sistemleri rüzgar kaldırmalarına karşı membranın korunması için kullanılan sistemdir. Protan vakumlu çatı sisteminde membran çatıya serbestçe serilir. Yalnızca çevre kenarlarından ve geçirgenliğin olduğu yerlerden raptetlenir. Böylece en güçlü rüzgarda dahi iyi çalışan bir sistem elde edilir. 

Çatı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

PVC membranlar yaklaşık 40 yıldır uygulanmaktadır. Kaynaklanmadan önce yüzey temizliğine ihtiyaç duymayan PVC membranlar kaynaklanma esnasında erir. Bağlantı yüzeyi boyunca katılaşır. Böylece çok belirgin ve düzgün bir form oluşturur. PVC membranlar çatıda oluşan sıcak-soğuk farklılıklarından dolayı oluşan ısısal hareketlenmelerden uzun süre etkilenmez. PROTAN PVC membranlar için 40 yıl faydalı ömür belgesi bulunmaktadır. Tüm hava şartlarında kolayca uygulanabilen PVC membranlarla iç-dış köşe gibi detay çözümleri kolaylıkla yapılabilir.

PROTAN SE PVC örtüler, atmosfer koşullarına ve güneş ışınlarına dayanıklıdır. Sıcak hava kaynağı ile birleştirilen PVC esaslı su yalıtım membranı hafif metal çatılarda, beton çatılarda, bahçe teras çatılarda, kubbe ya da değişik şekilli beton ya da çelik çatılarda su yalıtımının sağlanması için kullanılır.

PROTAN EX PVC örtüler de aynı şekilde atmosfer koşullarına ve güneş ışınlarına dayanıklıdır. Çatı panelleri için üretilen PVC esaslı su yalıtım membranları polyester donatılı ve polyester keçe laminasyonludur. Panel üretimi başta olmak üzere hafif metal çatılarda, dere ve parapet yalıtımlarıyla yenileme ve tamirat uygulamalarında kullanılır. 

TPO membranlar düşük sıcaklık ve düşük hızda kaynaklanabilir. Kimyasal analizinde toksik hammaddeler olmayan TPO membranların kaynaklanması esnasında duman salınımı olmaz. Çatıdaki iklim koşullarına uygun bir malzeme olan TPO membranlar, çatıdaki yaşlanma ömrü süresince kimyasal salınım yapmadığından çevre dostu olarak kabul edilir. 

Çatı Yalıtım Malzemeleri Nasıl Kullanılır?

Çatıların yapılarına göre; düz çatı, beşik çatı, teras, sundurma çatı ve kırma çatı gibi modelleri bulunur. Eğimli çatı modellerinde; eğimden dolayı oluşan dikey düzlem daha fazla yalıtım alanının oluşmasına neden olur. Bu nedenle düz çatılara göre daha fazla yalıtım malzemesi kullanılması gerekir. Çatı yalıtımı yapılırken döşeme üzeri ısı yalıtımı yapıldığında, çatı boşluğunun ısıtılmasına gerek kalmaz ve zemin vasıtasıyla kaplanan yalıtım malzemeleri ısı kaybını önlemiş olur.

Döşemelerin yanı sıra çatı örtüleri için taşıyıcı elemanlar olan çatı kirişlerinde de yalıtım malzemeleri kullanılır. Çatı kirişleri arasında çatı yalıtım malzemeleri uygulanırken, yalıtım modülleri ile mertek aralıklarının birbirine uygun olacak şekilde dizayn edilmesi gerekir. Çatı kirişlerinin üzeriyle ısı yalıtımının arasında 5 cm kadar boşluk bırakılır ve bu şekilde havalandırma sağlanır. Çatı kirişlerinin arasının ve altının yalıtılabileceği gibi merteklerin üzeri de yalıtılabilir. Mertek üstü çatı yalıtım uygulamalarında; en üstte çatı örtüsü için kullanılan malzeme yer alır. Geleneksel eğimli çatı türlerinde farklı malzeme alternatifleri de bulunmaktadır. Çatı örtüsü malzemesinin altında baskı çıtası bulunur. Bu malzemelerin altında da betonarme döşeme yer alır. Çatı kirişleri arası yalıtım uygulamalarında ise; çatı örtüsü, havalandırma boşluğu, su yalıtımı, çatı tahtası ve tavan kaplaması bu sıra ile bulunur. Çatı yalıtım uygulamaları; geleneksel teras çatı modelleriyle ters teras çatı modellerinde farklılık gösterir.

Çatı yalıtımı çatı şiltelerinin kullanılması ile kolayca yapılabilir. Her tip çatıya uygun olarak üretilen şilteler kesinlikle yırtılmaz. Kesilip döşemeye serilerek uygulanan şiltelerin üzerlerinin örtülmemesi gerekir. Isı yalıtımında kullanılacak olan araçların kir ve toz gibi olumsuz etkilere karşı korunması için, ısı yalıtım malzemelerinin üzerinin nefes alan bir madde ile beraber örtülmesi tercih edilebilir. Yine mineral yün esaslı ısı yalıtım malzemeleri düşük yoğunluklu olduğundan üzerlerinde yürünmemesi ve yük bindirmesi yapılmaması gerekir. Aksi durumlarda ahşap kadronlara yürüme yolu yapılır. Çatı yalıtım uygulamaları yapılmadan önce eğer varsa tozların ve kirlerin temizlenmesinin ardından döşeme betonu üzerine yapılan ince şap uygulaması ile düzgün bir zemin elde edilmesi mümkün olabilir. Isı yalıtım malzemesinin üzerine ayırıcı katmanın yerleştirilmesi ve yüksek dozlu şap uygulamasının ardından isteğe göre bir kaplama yapılabilir. Bu aşamada havalandırma son derece önemli olup izolasyon malzemesinden geçen su buharının, yapılan havalandırma boşluğu ile atmosfere atılmasının sağlanması gerekir. 

 


Protan Çatı Sistemleri Hakkında Detaylı Bilgiler.

1972'den beri çatı kaplamaları ve membranlar tedarik eden Protan, ürünlerinin uzun ömrünü İskandinav iklimindeki uzun yıllara dayanan deneyimlerden ve kendi ve harici laboratuvarlarında yapmış olduğu kapsamlı testlerini belgeleyebilir. testlerle belgelemiştir.

Daha Fazlası

Projelerimiz

Protan ürünleri, tüm dünyada, tünellerden büyük ölçekli sanayi yapılarına, yeşil çatı projelerinden su yapılarına kadar binlerce projede tercih edilmiştir. Projeler için verdiğimiz ürün ve sistem garantilerimiz, sunduğumuz teknik hizmetlerimizin ayrılmaz parçasıdır.

Daha Fazlası...

Çatı Yalıtımı Belge ve Sertifikalar

Daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.