Su Yapıları Yalıtımı

Protan; Kimyasal Dayanımlı Yapay Göl ve Gölet Membranı, İçme Suyu Deposu Yalıtım Sistemi üreticisidir.

Su Yalıtım Nedir?

Herhangi bir yapının suya dayanıklı hale getirilmesi amacı ile yapılan su yalıtım uygulamaları, sahip olduğu dirençli ve koruyucu yapı sayesinde uygulamanın yapıldığı alanı su girişine karşı korur ve suyun oluşturması olası tahribatı önler. Böylece yalıtımı yapılan yapılan suyun olumsuz etkilerinden korunabilir. 

Su Yalıtım Ne İşe Yarar?

Su yalıtım en temel şekliyle, yapıların solunum özelliklerinin korunarak su sızıntılarının ve su birikmesinin önlenmesini sağlar. Dahili ve harici olarak kendi etrafında bir koruyucu tabaka oluşturularak su girişi önlenir. 

Yapılar bazı plastik deformasyona uğratıcı kuvvetlere maruz kaldıklarından basınca dayanıklı olarak inşa edilir. Yapılarda beton ve donatılar olmak üzere iki yük kaldırıcı sistem bulunur. Basınca dayanma kuvveti yüksek olan binalar esneme, uzama, bükülme kuvvetlerine maruz kaldığında keskin kırılımlar ile deformasyona uğrar ve bütünlük bozulduğu için penetrasyon kolaylaşır. Bütünlüğü bozulan yapıya suyun penetrasyonu engellenmediğinde penetre olan su donatıda korozyona, betonda ise deformasyona sebep olabilir. Böylece iskeletin taşıyabildiği yükte azalma başlar. Binanın taşıma gücü azaldıkça, deprem gibi sismik hareketler sonucunda yıkılma riski artar. Bunun yanı sıra penetre olan su, kimi mantarlar ve bakteriler için taşıyıcı ve beslenme kaynağı olduğundan konforlu yaşam alanını da tehdit edebilir.

Su Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Oldukça geniş çeşitliliğe sahip bulunan su yalıtım malzemeleri, işlevlerine göre; yüzeysel su yalıtım malzemeleri ve yapısal su yalıtım malzemeleri olarak gruplandırılır. Yapının yüzeyi ile suyun bulunduğu ortam arasında kesintisiz bir şekilde yapılan su yalıtımında kullanılmakta olan malzemeler yüzeysel su yalıtım malzemeleridir. Bunlar da kendi aralarında sürme tip su yalıtım malzemeleri ve serme tip su yalıtım malzemeleri olarak ayrılır. 

Sürme tip su yalıtım malzemeleri, uygun karıştırıcılar ile karıştırılarak hazırlanır. Kullanıma hazır halde olan türleri ise özel incelticiler ile inceltilerek kullanılır. Yüzeye mala, rulo ya da fırça ile sürülerek ya da püskürterek uygulanır. 

Yapısal su yalıtım malzemeleri çoğunlukla betonarme yapılarda betonun imalatında imalat kolaylığının sağlanması, daha kaliteli beton elde edilmesi ve su geçirimsizliğinin sağlanması için sıvı ya da toz halde kullanılır. Betonarme içerisindeki su/çimento oranının düşürülmesi, beton içerisindeki kılcal boşlukların azaltılması, beton içerisindeki kapiler boşlukların tıkanmasını sağlar.

Su Yalıtım Malzemeleri Nasıl Kullanılır?

Balkon, tuvalet, banyo, mutfak gibi ıslak alanların su yalıtımı, sürekli su kullanılan alanlar olması nedeniyle son derece önemlidir. Sızıntı noktaları; duvar derzleri, sarnıçlarla borular arasındaki derzler ve korozyona uğrayan hatalı boru malzemeleri gibi zayıf bölgelerdir. Nem zeminden ya da duvarlardan betona yayıldığı durumlarda, betona gömülü donatılara büyük zarar verebilir. Bu nedenle beton üzerinde nemin yayılmasını önleyici geçirimsiz bir bariyere ihtiyaç duyulur. Islak alanları sürekli oluşan su sızıntılarından korumaya yönelik tasarlanan akrilik esaslı elastomerik su yalıtım malzemeleri her türlü ıslak alan için kullanılabilir.

Teraslarda, beton alt tabakasının yeterli bir şekilde korunması ve suyun etkili bir şekilde boşaltılması için eğimli bir yüzey oluşturulması gerekir. Su yalıtım örtüsünün parapet duvarlarını da koruması beklenir. Poliüretan likit membran su yalıtım malzemeleri, teras yapılarda sıklıkla kullanılmakta olup en iyi su yalıtım malzemesi olarak kabul edilir. Yaya trafiği ve UV ışınlarının olumsuz etkileri de dahil olarak tüm iklim koşullarında yüksek sürdürülebilirliğe sahip bulunur. Uzun süreli hava koşullarına karşı yüksek direnç gösterir.

Çatılarda kullanılacak olan su yalıtım malzemeleri, çatının yapısına göre değişkendir. Beton çatının su geçirmez hale getirilmesinde su yalıtım sac membranları, çatı sistemini binayı sudan uzak tutmayı sağladığı için en önemli etkenlerden biri olarak kabul edilir. 

Bodrumlarda pozitif yan su yalıtımı, su kaynağı ile doğrudan temas halinde olan istinat duvarı yüzünde gerçekleşir. İlk su girişinin engellenmesi ve daha fazla sızıntının önlenmesi için tasarlandığından en etkili su yalıtım çözümü haline gelir. Yapıyı her yandan koruyan kompakt bir sistem olan PVC membran, yeraltı sularına karşı bir bariyer görevi üstlenir. Negatif yan su yalıtımı ise yapının iç kısmından diğer bir deyişle su kaynağı ile teması bulunmayan istinat duvarı yüzünde gerçekleştirilir. 

Perde duvarların su yalıtımı, binanın yanı sıra bina sakinlerinin güvenliğinin, konforunun ve termal performansın sağlanması açısından da son derece büyük önem taşır. Yerçekimi, hava basıncı farkları, kılcal hareket, kinetik enerji ve yüzey gerilimi binaları su girişi için bir aracı görevi görür. Yer altı ve temel perde duvar su yalıtımının proje detaylarına göre bir kerede yapılması gerekir. Temel ve yer altı su uygulamalarında temel prensip drenajlı yalıtım sistemleri olup; drenaj, su sızıntılarını minimum seviyeye indirmesinin yanı sıra uygulama esnasında da kuru bir yüzey sağlar. Bununla birlikte drenajın görevi suyun basıncını minimuma indirmek olduğundan bitüm esaslı su yalıtım malzemelerinin ve bitümlü membran su yalıtım örtülerinin kullanılması ile temel perdelerde su yalıtımı sağlanması gerekir. Temel yapıdan gelen bohçalama membranları olduğu takdirde, bunların da perde su yalıtımı ile birleştirilmesi dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alır. Perde yalıtımlarında bitüm esaslı su yalıtım malzemelerinin tercih edilmesinin nedeni; ek yersiz ve beton ile aralarında boşluk bırakmamalarıdır. Ayrıca, bitüm esaslı su yalıtım malzemelerinin toprak içerisindeki alkalilere de son derece dayanıklı olduğu bilinir. Su yalıtım işleminin tamamlanmasının ardından hafriyatın zedelemesinden korunabilmesi için koruyucu katman olarak ısı yalıtım köpükleri ve drenaj levhası da kullanılabilir.

Yüzme havuzlarında oluşabilecek sızıntıların önlenebilmesi için bakımlarının iyi bir şekilde yapılması gerekir. Beton kürleme işlemi esnasında meydana gelen büzülme çatlakları, havuz suyu ile beton duvar arasında su yalıtım bariyerlerinin bulunmaması, zaman içerisinde derzlerde meydana gelen çatlaklar, sıhhi tesisatlardaki ve emme hatlarındaki arızalar, betonlama işlemi esnasında yapının zayıflamasına neden olan petek oluşumu gibi nedenler sızıntılara neden olabilir.

Su Yalıtım Malzemeleri Çeşitleri Nelerdir?

Uygulama alanlarına göre su yalıtım malzemeleri; çimento esaslı su yalıtım malzemesi, kristalize su yalıtım malzemesi, bitüm kauçuk esaslı su yalıtım malzemesi, akrilik likit membran su yalıtım malzemesi, bitümlü membran su yalıtımı, poliüretan-enjeksiyon su yalıtımı, epoksi zemin kaplamaları, poliüretan likit membran su yalıtım malzemesi, polyurea sprey kaplama olarak ayrılır.

Su Yalıtım Malzemeleri Avantajları

Doğru malzemelerin kullanılması ile yapılan etkili bir su yalıtımı; yapıların taşıyıcı kısımlarındaki donatıların korozyona uğramasının ve taşıma kapasitesinin düşmesinin engellenmesini sağlar. Ayrıca nem ve rutubet gibi mantar ve küf oluşumuna neden olan problemlerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Çatılardan ve teraslardan gelecek suyu engellemesinin yanı sıra havuzlarda ya da su depolarında su kaçaklarının oluşmasında da önemli rol oynar.

 

Su Yapıları Yalıtımı Belge ve Sertifikalar

Daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.