AB Güneş Enerjisi Standardı – Protan ile Geleceğe Hazır Olun

Mart 2024'te Avrupalı yasa koyucular, Avrupa Bina Performansı Yönetmeliği kapsamında Avrupa Parlamentosu'nda AB Güneş Standardını kabul etti. Yeni yasa, Avrupa Birliği genelindeki binalarda güneş enerjisi kurulumlarını zorunlu kılacak şekilde hazırlandı. Bu, güneş enerjisi kurulumlarının yeni binalara entegre edilmesinin yanında var olan kamu kurumlarının binalarında PV eklenmesinin ve 2026'dan itibaren kademeli olarak yürürlüğe girmesinin zorunlu olduğu anlamına geliyor.

AB'nin Yenilenebilir Enerji İçin Yeni 2030 Hedefi

AB'nin net sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar en az %55 oranında azaltma yönündeki yeşil taahhüdünün önemli bir bölümü, binaların enerji açısından daha verimli hale getirilmesidir. Avrupa Komisyonu'na göre binalar enerji tüketimimizin %40'ını ve sera gazı emisyonlarının %36'sını oluşturuyor. AB'deki mevcut binaların neredeyse %75'i enerji verimsizdir ve büyük ölçekte enerji yenilemesi yapmaları gerektirecektir.


Binalar için yeşil ve yenilenebilir bir enerji kaynağı sağlamak yolunda, diğer şeylerin yanı sıra güneş pillerinin kullanımı da hayati önem taşıyacaktır. Yenilenebilir enerji, fosil yakıtlara göre daha az karbondioksit yayar ve hem maliyetsiz hem de bol miktarda olan doğal kaynaklardan üretilir.


AB'de yenilenebilir enerji kullanım oranının arttırılması şu açılardan önemlidir:

- Enerji sektöründen kaynaklanan ve tüm AB emisyonlarının %75’ini oluşturan sera gazı emisyonlarının azaltılması
- Başta Rusya'dan olan fosil yakıt ithalatına alternatif yaratmak

AB, 2030 için yeni bir hedef belirledi: %42,5 oran + %2,5 ilave. İnşaat sektörü, kendine özel alt hedefi olan sektörlerden biri olup %49 yenilenebilir enerji payı hedeflenmektedir
(gösterge niteliğindeki hedef).

Protan Sürdürülebilirlik Müdürü Line Brødremoen Brevig’in ifadesiyle “Yenilenebilir enerjiye geçiş, hem kamu kurumları hem de bireyler için inşaat maliyetlerinde fark yaratacaktır. Ayrıca yenilenebilir enerji, hava kalitesini ve insan sağlığını da iyileştirir”.

Protan Membranlarıyla Güneş Panellerinin Verimliliği

Protan'ın hem yeni inşaatlarda hem de eski binaların rehabilitasyonunda güneş panelleriyle bağlantılı kullanılmalarına yönelik çözümleri bulunmaktadır.

Güneş panelleri aşırı ısınmadıkları zaman daha fazla elektrik ürettikleri belgelenmiştir. Bu nedenle çatı üstü güneş sistemi kurarken güneş panellerinin serin kalmasına yardımcı olan çatı kaplamalarının kullanılması önemlidir.

PVC veya TPO'dan üretilen açık renkli Protan su yalıtım membranları bu serin tutma özelliğine sahiptir. Örneğin beyaz renkli Protan SE, güneş ışınımının 0,84'ünü yansıtır (üç yıllık kullanımın ardından 0,68). Bu beyaz renkli membranlar yaz aylarında düz çatıların sıcaklığını genellikle 50°C civarında tutar, oysa koyu renkli membran kullanımında bu sıcaklık 70-80°C yüksekliğe erişebilir.


Bu da güneş panelleri üzerinden elektrik üretimini büyük ölçüde artırır. Hatta bazı pilot çalışmalar neredeyse iki kat daha fazla üretim değerlerine ulaşıldığını ortaya koyuyor (Tam
performans). Ayrıca PVC ve TPO çatı sistemlerimiz bitki köklerinin nüfuzuna karşı dayanıklı olup Alman FLL testini geçmiştir. Bu, çatı kaplama membranlarımızın, güneş panellerini yeşil çatı kurulumuyla birleştiren fonksiyonel çatılar için de uygun olduğunu göstermektedir.

Daha fazlasını okuyun: https://www.protan.com/roof-systems/solar-roof/