Çatı Membran Nedir?

Yalıtım uygulamalarından kullanılan ve yalıtımın özünü oluşturan membranlardan çatı yalıtımının sağlanmasına yönelik olarak üretilmiş olanlar çatı membranı olarak adlandırılır. 

Çatı Membran Ne İşe Yarar?

Binanın dış kabuk elemanı olan çatının maruz kalacağı iç ve dış ortam fiziksel koşullarının kontrol edilebilmesinde yalıtım son derece önemli bir konu olarak kabul edilir. Yapılan çatı yalıtım uygulamalarında çatı membran ürünlerinin kullanılmasıyla suya ve neme karşı koruma sağlanır. Yapıların her tür dış etkenden korunması son derece önemli bir konu olup çatı membran ürünlerinin kullanılması ile yapılan çatı izolasyon uygulamalarıyla yapıların daha sağlıklı ve daha uzun ömürlü bir şekilde varlığını koruması sağlanabilir. 

Çatı Membran Malzemeleri Nelerdir?

Çatı yalıtım işlemleri esnasında en önemli konu çalışmanın yapılacak olduğu alana en uygun ve en dayanıklı çatı yalıtım malzemelerinin kullanılmasıdır. Protan geniş ürün yelpazesinde yer alan tek katlı polimerin PVC ve TPO membranlar ile bu konuda en uygun ve en kapsamlı çözümleri sunar. Protan’ın geniş ürün yelpazesinde çatıların yalıtımında kullanılabilecek özellikte membran ürünleri bulunur.  

Çatı Membran Malzemeleri Nasıl Kullanılır?

Çatı yalıtım uygulamalarında kullanılan sentetik membranlar otomatik kaynak makinesiyle ve el kaynak makinesiyle olmak üzere iki farklı şekilde kaynaklanabilir. Otomatik kaynak makinesiyle yapılan işlem ise çatı uygulamalarında tek sıra kaynak, temel ve tünel uygulamalarında çift sıra kaynak olmak üzere ikiye ayrılır. Yüzey ve ek yeri kaynak işlemlerinin tamamlanmasının ardından 3 farklı şekilde yüzey ve ek yeri kaynak kontrolü yapılabilir. Bunlar; sinyal tabakası üzerinden gözle, mekanik olarak kontrol ve basınçlı hava ile kaynak testidir. 

Çatı Membran Malzemelerinin Çeşitleri Nedir?

Sentetik membranlar termoplastikler ve termosetler olarak ikiye ayrılır. Termoplastik malzemeler ısıl işlemden geçirilip tekrar işlenebilirler. Bu malzemeler arasında PVC, FPO-TPO, HDPE ve ECP bulunur. Çatıdaki sıcak - soğuk farklılıklarının neden olduğu ısıdan hareketlenmelerden uzun süre etkilenmeyen PVC membranlar 40 yıl faydalı ömür belgesine sahiptir. Tüm hava şartlarında rahatlıkla uygulanabilirler. PVC membranların kullanım alanları arasında; membranlı hazır paneller, betonarme teras çatılar, hafif metal çatılar, bahçe ve otopark terasları, temel ve perde duvarları, metro, demir yolu ve kara yolu tünelleri, gölet ve süs havuzları, içme ve kullanma suyu depoları yer alır. 

Protan SE membran düz ya da kavisli her yere uygulanabilir ve takılabilir. Yumuşatılmış olması nedeniyle her türlü hava koşuluna uyum sağlar. Açıkta kalan çatı yüzeylerinde kullanılan Protan SE membran serisi polyester donatı takviyeli bir PVC membrandır. Mekanik olarak sabitlenebildiği gibi serme yöntemiyle vakumlu çatı sistemine uygulanabilir ya da vakumlu bir çatı sistemine gevşek olarak döşenebilir. Düz eğimli çatılarla kavisli çatıların tüm şekil ve kombinasyonlarında kullanılabilir. 

Vakumlu ya da mekanik sabitleme sistemlerine açık çatı montajı  için Protan SE membran ürünleri önerilir. Bu çatı sistemleri yeni yapılarda da yenileme projelerinde de düz ve eğimli çatılar için uygundur. Membran yumuşatılmış PVC’den yapılmış olup polyester donatı takviyesine sahiptir. Protan SE membran, yüksek ve düşük sıcaklıklara dayanmasını sağlayan stabilizatörler içerir. Ürünlerin UV dayanımı  ve alev geciktirici özelliği bulunur. Ayrıca ürünler rüzgara maruz kalan çatılarda mekanik sabitleme için özellikle önemi olan yırtılmalara karşı oldukça dayanıklıdır. Protan SE membranı düşük sıcaklıklarda esnek kaldığından düşük sıcaklıklarda kurulumu en kolay ürün olarak kabul edilir. 

Protan FPO/TPO açıkta kalan çatılar ve korumalı yapılar için uygun esnek bir membrandır. Yeni inşaatlar ve yenileme dahil tüm inşaat sektörleri için uygundur. Yük taşıyıcı alt tabakaya mekanik olarak sabitlenir ya da gevşek bir şekilde serilebilir ve balastla korunabilir. Protan FPO/TPO membran yapının kullanılabilirliğini artırmada kullanılabilir. 

Protan EX membran mekanik olarak monte edilebildiği gibi vakum çatı sistemine de kolayca döşenebilir. Her türlü yüzey için de uygundur. Bitümlü çatı kaplamalarına ve ahşap yüzeylere doğrudan uygulanabilir.

Çatı Membran Yaptırmanın Avantajları

Çatı yalıtım uygulamaları sayesinde yapının ekonomik ömrü süresince güvenliği sağlanır. Membranların kullanılması ile yapılan çatı yalıtımı ile çatı her tür su tehdidinden korunmuş olur. Aynı zamanda yapılarda oluşması olası yoğuşma, terleme ve korozyon gibi risk oluşturabilecek durumların da önüne geçilir. Çatı membran uygulamaları ile binanın ilk günkü kalitesinin korunması hedeflenir. 

Daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.