FPO Membran - Protan Turkey

Sentetik membran teknolojisinde dünya lideri Norveç merkezli bir endüstri grubu olan Protan, Türkiye’de de sorunsuz hizmet ve çözüm önerileri sunmaktadır. Çatılar ve membranlar Protan Group’un en büyük iş alanı olup marka; ıslak odalar ve teraslar için yüksek kalitede membranlar sunar. Ayrıca; yeni yapılar ve yenilemeler için de radon koruyucu membranlar tedarik eder. Bunun yanı sıra Protan Group, müşterilerin ihtiyaçlarına göre uyarlanmış çözümleri ile de sektörünün öncüleri arasında yer alır.

FPO Membran Nedir?

FPO membranlar; esnek poliolefin liflerinden oluşmakta olup kablo sanayisinde, film endüstrisinde, enjeksiyon sanayisinde ve su yalıtım membranlarının üretiminde kullanılır. Membran temelde seçici geçirgen biyolojik yapılar için kullanılan bir isim olup FPO membran, suyun üzerine yerleştirildiği başka bir malzeme ile temas etmesinin önlenmesinde kullanılan ince bir malzeme olarak bilinir. Su yalıtım membranları farklı malzemelerden çeşitli ebatlarda ve kalınlıklarda üretilir.

FPO Membran Ne İşe Yarar?

FPO membran olarak adlandırılan polyester keçe takviyeli sentetik su yalıtımı örtüleri; yeşil çatı, teras çatı, metal çatı yalıtımında ve temel bohçalama uygulamalarında son derece başarılı bir kullanım imkanı sağlar.

İnşaatların en önemli gereksinimlerinin başında su geçirmezlik gelir. Binaların ve yapıların, yapısal bütünlüklerini koruyabilmek için su yalıtım malzemeleri olan membranlar kullanılabilir. Yetersiz su yalıtımı ve uygulamasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek sorunların önlenebilmesi için su yalıtım ihtiyaçlarını cevap verebilecek etkin bir materyal olan FPO membran kullanımı sıklıkla tercih edilir.

FPO membranlar; suyun betonun yapısal bütünlüğünü tehlikeye atmasının önlenmesi için oluşturulurken beton kaplama gibi birçok farklı uygulamada kullanılabilir. Ayrıca korozyonun önemli olduğu suya batırılmış ürünler de kaplanabilir.

Membranların kullanım alanı oldukça geniş olup bir binada yalıtım ihtiyacı duyulan pek çok yerde membran kullanılabilir. Su yalıtım membranının kullanıldığı bölümler; teras üstü döşemeler, balkonlar, tuvaletler, bodrumların altı ve çevresi, beton su depoları, yüzme havuzları, peyzajlı beton zeminler ve oluklar olarak sıralanabilir.

FPO Membranın Avantajları Nelerdir?

Termoplastik poliolefin esaslı su yalıtım membranları olan FPO membranlar atmosfer koşullarına, bitki köklerine ve UV ışınlarına olduğu gibi yüksek ölçüde yırtılmalara, aşınmalara ve delinmelere karşı olan direncinden dolayı da uzun bir hizmet ömrü sunar. Ayrıca çevre dostu formülü nedeni ile de kullanımı sıklıkla tercih edilir. UV ışınlarına dayanıklılığı yüksek olduğundan zamanla yaşlanma ya da sertleşme söz konusu olmaz. İçeriğinde klorür ya da plastifiyan içermediğinden çevreye zararlı madde yaymaz. Ayrıca; yüksek elastikiyeti ve mekanik mukavemeti ile de dikkat çektiği görülebilir.

 FPO Membran Farklılıkları Nelerdir?

FPO membran; özel tasarlanmış bir hammaddenin ile kullanılması katkısız olarak üretildiği için yapısal olarak özelliklerini kaybetmez. Aşınmaya karşı bitümlü membranlardan daha dayanıklı olan FPO membranların kaynak derecesi 300 - 550 santigrat derece arasındadır. FPO membranlar geleneksel bitümlü örtü sistemlerinden farklı olarak tek kat şeklinde uygulanır. Plastikleştirici ve klor içermemesinin yanı sıra zehirli gaz da çıkarmayan FPO membranlar, çevre dostu malzemelerden biri olarak kabul edilir. FPO membranlar; yüksek ve ani ısı değişimlerinde dahi boyutsal stabilitesini koruyabilir. Otomatik kaynak makinelerinin kullanımı ile uygulanmasından dolayı işçilik risklerinin minimize edilmesine imkan veren FPO membranlar; taze dökülmüş olan betona tam yapışan tiplerinden dolayı koruma betonu ihtiyacını da ortadan kaldırır. Tek yüz perde uygulamalarındaki kullanımının hızlı ve pratik olması da FPO membranın sıklıkla tercih edilmesinin nedenleri arasında yer alır. Kıvılcımlara ve deniz suyuna yüksek dayanımlı olan FPO membranlar aynı zamanda alev yaymaz yapıya sahip bulunur.

FPO Membran Nasıl Kullanılır?

FPO membranlar; trapez, sandviç ve çıplak çatılarda mekanik sabitleme ve bini kaynağı; temel yalıtımlarda ve ters çatılarda ise serbest serim ve bini kaynağı yöntemlerinin kullanılması ile tek kat olarak uygulanır. Ayrıca bini yerlerinden otomatik kaynak makinelerinin kullanılması ile homojen bir şekilde birleştirilir.

FPO membran uygulamasının yapılacağı zeminde herhangi bir çukur ya da çıkıntı bulunmaması gerekir. Bu nedenler FPO membran uygulamasına başlanmadan önce eğer varsa zemindeki yüzeysel problemler bertaraf edilir. Yine aynı şekilde FPO membran uygulamasından önce hem uygulamanın yapılacağı yüzeyin üzeri hem de yakın çevresi toprak ve çamur gibi maddelerden arındırılır. Bunun yanı sıra uygulamanın yapılacağı zeminin ıslak ve nemli olmaması konusunda da dikkatli davranılması önemli konular arasında yer alır.

FPO membran uygulamalarına başlanmadan önce kullanılacak olan sıcak hava kaynak makinelerinin sıcaklık ayarı kontrol edilip test amaçlı kaynak uygulaması yapılır. Şantiyelerdeki çalışma sıcaklıkları rüzgar, nem ve hava sıcaklığı gibi çevresel faktörlerden etkilenebilir. Bu nedenle ortam sıcaklığının düşük olduğu durumlar varsa, uygulamadan önce ışıl işlem ile membranın yüzeyinin yumuşatılmasına ihtiyaç duyulabilir.

Tüm membran ek yerleri; detay izin verdiği sürece otomatik kaynak yapan sıcak hava kaynak makineleri kullanılarak yapılır. Makinenin girmesi mümkün olmayan yerlerde ise sıcak hava el kaynak makinelerinin kullanılması gerekir. Mekanik olarak sabitlenen çatılarda bini payları 8-10 cm olacak şekilde ayarlanır.

Bina teras çatı izolasyonlarında membranlar yan yana sıralanır ve sıcak hava ile 5’er cm bindirmeyle yapıştırılır. Özel durumlarda bindirmeler için yapıştırıcı kullanılması da söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda bini genişliğinin en az 10 cm olması gerekir. Çatı parapetleriyle boru, yağmur giderleri ve benzeri elemanlar membrandan üretilmiş detay parçalarla kaplanır.

Statik olarak ek bir yükün söz konusu olamadığı hafif düz çatılarda FPO membranlar mekanik olarak özel vidaların kullanılmasıyla yapıya sabitlenir. Biniler sıcak hava ile kaynak yapılırken bini termik şeridi olmayan membranların uçları termik bantlarla kaynak yapılarak birleştirilebilir.

Ters çatı sistemlerinde FPO membranlar, ısı yalıtımının altına serilir. Mekanik sabitlemeye ya da tam yapıştırmaya gerek duyulmaz. Mekanik sabitlemenin mümkün olmadığı çatılarda; membran, yüzeyin tamamına yapıştırılarak sabitlenir. Bu sistem kullanıldığında çatıya ek bir yük binmez. Şekilsiz, sıra dışı ve kubbe gibi çok eğimli çatılarda tam yapıştırma sistemi daha uygun olup üst düzeyin yapıştırmaya uygun olduğu kısımlarda ısı yalıtım malzemeleri kullanılır. Isı izolasyon malzemesi olarak taş yünü, perlit levha ya da polistren levhaların kullanılması tercih edilebilir.

Daha fazla bilgi için bize ulaşabilirsiniz.